Вторник, Септември 27, 2016
   
Text Size

Реклама

21 век
nov-vek_prevodi

Новини

Шум и Блясък

Реклама

alfa-metal

1977 Митковци вдигат наздравици в Димитровград

Гвардейци посрещат владиката на площад “България”, предават вечернята на видеостена над входа на църквата
Димитровден утре ще празнуват 2343 души от Община Димитровград. Харата с имена Димитър, Димо, Димка, Димитрия, Драган, Драгана, Митко, Мита, Митра и производни ще отбележат празника на солунският светец. Само мъжете носещи името Димитър в общината са 1977, съобщи главният експерт в кметството Антоанета Шаркова.
Димитровден е и храмов празник на местната църква "Св. Димитър".
Ето защо,  по традиция, честването на Димитровден в бригадирския град започва още на 25 октомври. И тази година, празнична вечерня ще отслужи в църквата Н. В. Пловдивският митрополит Николай.
Владиката и духовници от митрополията ще пристигнат,  ескортирани от полицейски коли на централния площад "България", в 16,30 часа.
Дядо Николай носи със себе си иконата на Света Петка Българска и нейна дреха. Мощите на българската Светица идват от румънския град Яш, където се съхраняват за постоянно.
Митрополит Николай и неговата свита от млади свещенници от Пловдивската духовна семинария ще покажат светите вещи на сцената пред общината. В 17,00 часа на площада ще бъде отслужен молебен за благополучие на Димитровград.
След това отците и миряните ще тръгнат на станалото вече традиционно литийно шествие по булевард "Раковски" до църквата "Свети Димитър". Там около 18 часа ще започне вечернята. Тази година службата ще бъде излъчвана и на видеостена на фасадата над входа на храма. Свещениците са си взели поука от миналите години, когато десетки вярващи оставаха извън храма. Сега тези, които не успеят да влезнат вътре за самата служба ще могат спокойно да я изгледат от двора на православния храм. Светите одежди и икона ще останат за поклонение в храм "Св. Димитър" до 29 октомври - вторник, на обяд.
Празничната служба в събота ще е от 8,00 часа, след което ще се раздава курбан на всички миряни, почели Свети Димитър Солунски.
Любопитен момент от празника е, че владиката и свещениците ще бъдат посрещнати на площада от Духовия оркестър и от Представителен общински гвардейски отряд. Ръководителят на гвардейците - Тихомир Митев, сформира наскоро втори състав, за вече тригодишното съществуване на отряда. Момчетата са от две училища - СОУ "Любен Каравелов" и ПГ "Капитан Петко Войвода". Освен като обща формация, те ще готвят репертоар и като самостоятелни училищни състави. Такива в България има само още два - в Копривщица и Кърджали.

ВИП

Главният изпълнителен директор на Неохим АД - Димитър Димитров, е именник днес. Шефът на ПИМ - Хасково, Димитър Назъров, също ще вдига наздравици утре. Председателят на Областния съюз на БФС - Хасково, Митко Маринов, екс шефът на "Общински приходи" - Хасково, Димо Маринов, общинският лидер на БСП - Димитровград - Димитър Петров, шефът на РИОСВ - Димитър Илиев, директорът на МБАЛ - Свиленград - д-р Димитър Ермов, са сред ВИП празнуващите утре.
На тях, както и на всички именници - честито и на многая лета!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

В момента има 535 посетителя в сайта

Login Form